U selekciji dva međunarodna festivala – JUVENTAFEST-a i INTEF-a

Fotografija Marko Miletić

Tokom juna objavljene su selekcije dva najznačajnija festivala regiona – Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatra JUVENTAFEST i Internacionalnog teatarskog festivala INTEF, u čijim je selekcijama i predstava grupe Kulturociklin “Paklena pomorandža”, rađena u koprodukciji sa KCK.

Fotografija Marko Miletić

Da podsetimo, predstava “Paklena pomorandža” imala je premijeru 4. marta 2023. Dramsko-pedagoški rad i režiju potpisuje Sandra Maksimović, umetnički voditelj grupe, a izvode je Ivan Dimitrijević, Lara Anđelković, Iva Mitrović i Martin Tomić.

Predstava je nastala novim čitanjem knjige Entonija Bardžisa, a kao završni deo Kulturociklinove trilogije koja se bavi pozicijama moći u društvu – nakon predstava “Kulturociklin End Call” i “Kralj Ibi”.

“Baveći se pitanjem slobode, posmatrali smo je u sprezi pojmova mehanizma (kao veštačke tvorevine/naprave/mašine – sistema društvenih kontrola i manipulacija) i organizma (kao žive, organske veze čoveka, prirode i društva). Koristeći metode teatra pokreta i plesa, istraživali smo kako osvešćivanjem svog tela i emocija, kao i odnosa prema drugom, “izaći iz matrice”. (Sandra Maksimović)

Grupi Kulturociklin ovo je već drugi nastup na JUVENTAFEST-u, a tokom prošlogodišnjeg izdanja osvojila je Specijalnu nagradu žirija festivala.

Fotografija Marko Miletić

Spread the love