Autorski projekat “KomuniKacija?” – primena drame i teatra u obrazovanju

“KomuniKacija?” na 8. Glumijadi u Dečijem kulturnom centru Beograda Fotografija S. Nešković

Predstava nastala kroz osmomesečni procesni rad na časovima “Medijske pismenosti”, a koja propituje suštinu, razvoj i problematiku današnje komunikacije. Autorski tekst potpisuju učenici V-1 Osnovne škole “Sveti Sava” i članovi grupe Kulturociklin, a dramsko-pedagoški rad Sandra Maksimović, mentor grupe. Predstava je pobedila na Festivalu školskog teatra grada Kruševca, osvajajući nagrade za najbolji autorski tekst, najbolju režiju, afirmaciju primenjenog pozorišta, scenski pokret, kulturu negovanja scenskog govora i mnoge druge.

Fotografija S. Nešković Izvor Glumijada

“Baveći se temom komunikacije i govora kao kompleksne ljudske sposobnosti kojom se prenose misli i osećanja drugim ljudima, kojom se povezuje, razume, oseća, misli, dvadesetoro učenika petog razreda je radeći na ovoj predstavi davalo glas svemu što je bilo ućutkano i usamljeno tražeći način da ga kaže, podeli, da ga razume. I komunicirajući međusobno, najzad je stalo i pred druge i sa prostora scene (još jednog slobodnog i sigurnog prostora ljudskosti!)  podelilo svoja osećanja i misli.” Sandra Maksimović

Fotografija S. Nešković Izvor Glumijada

Istražujući domete inovativnog rada u školi, tokom perioda od osam meseci odlučili smo da sve teorijske oblasti (Pojam komunikacije/ Istorija nastanka medija/ Internet/ Digitalno nasilje/ Emocionalna pismenost) obrađujemo koristeći dramske konvencije i metode drame i teatra u obrazovanju kroz rad u parovima, grupni i individualni rad samih učenika i nastavnika kao facilitatora.

U aprilu smo dobili bogat materijal – snimke, fotografije, celovite priče koje smo počeli da povezujemo u celinu, koristeći muziku i plesne vežbe. Započeli smo izradu kostima, scenografije, rekvizite, plakata – čime su učenici učili i o marketing, preduzetništvu, drugim pozorišnim poslovima, snimanju glasa. Zatim smo se, učestvujući u programu Festivala školskog teatra grada Kruševca (28.4.2023.), uključili i u širu zajednicu – Kulturni centar – gde je našu predstavu pogledalo 200 novih gledalaca iz drugih škola. Većini učenika ovo je bio prvi nastup na sceni, pa su učili i o javnom nastupu, načinima na koje savlađuju tremu, timskom radu, ali i tehničkim aspektima poput pozorišnog osvetljenja, rada u tonskoj kabini, saradnji sa drugim školama.

Izvor Glumijada

Kao pobednička predstava FEŠT-a “KomuniKacija?” je gostovala na Međunarodnom festivalu “Glumijada” na sceni Dečijeg kulturnog centra Beograd 4. juna 2023.

Izvor Glumijada S. Nešković
Spread the love