O nama

“Kulturociklin” je neformalna umetnička inicijativa nastala iz ideje da se mladima omogući alternativni pristup umetničkom obrazovanju. U svom radu koristimo tehnike i metodologiju fizičkog, ekspresivnog, procesnog, društveno-angažovanog, dokumentarnog i edukativnog pozorišta participacije u čijem je središtu stvaralački proces – učesnici kao autori i publika kao učesnik. Program prate radionice, laboratorije i naučno-istraživački rad o kreativnoj drami. Umetnički voditelj „Kulturociklina“ je Sandra Maksimović, master profesor srpskog jezika i književnosti, pisac i dramski pedagog.

Sandra Maksimović (1986) po obrazovanju master profesor srpskog jezika i književnosti (Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu), dobitnik priznanja Najbolji edukator Srbije 2020  koje dodeljuje Udruženje “Živojin Mišić”, od 2014. dramski pedagog i voditelj dramskog studija Osnovne škole “Sveti Sava” i neformalne umetničke inicijative “Kulturociklin” (2017) koji pod njenim mentorstvom beleže preko četrdeset nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima i smotrama.

Autorka i koautorka projekata “Minut čitanka”, “Niz zečiju rupu”, “Ko je smestio vuku”, “Skrovišta Slobodišta”, “Kulturociklin” i “Kulturociklin 2m” i višestruki dobitnik nagrada za najbolje autorske tekstove (FEŠT 2017 “Niz zečiju rupu”, FEŠT 2019 “Minut čitanka”, Međunarodna smotra Lebane 2019 “Minut čitanka”), pedagoški rad (DOPS 2018 – pozorišno rešavanje problema mladih predstava “Kulturociklin”, FEŠT 2019 “Minut čitanka”, DOPS 2019 “Minut čitanka” – specijalna nagrada za popularisanje školskog gradiva i lektire kroz scenski pokret) i najbolju režiju (FEŠT 2016 “Ko je smestio vuku”, 2017 “Niz zečiju rupu”, 2018 “Osmi patuljak”, DOPS 2018 “Kulturociklin”, Međunarodna smotra Lebane 2019 “Minut čitanka”, DOPS 2019 “Minut čitanka”).

Učesnik je i govornik međunarodnih konferencija – “Vaspitavati kulturom – Ka društvu u kom su vrednosti važne” (2019) i “Kreativno obrazovanje – Spremnost za nespremnost” (2020) u organizaciji  Bazaart Reprezentativnog udruženja u kulturi za oblast naučno-istraživačkih i edukativnih delatnosti, tribine “Daske koje znanje znače” (2019) u organizaciji Angažman Festa Beograd, saradnik na Erasmus+ projektu “Captains” – “Creativity against passivity” (2019) i član Stručnog tima i žirija Festivala srednjoškolskog teatra grada Kruševca (2019) u organizaciji Kulturnog centra Kruševac.

Trenutno učesnik programa “Priče sa malog odmora – Deda Mraz nije otet” u organizaciji Assitej Srbija Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade i Kreativnog centra – koji se bavi kreiranjem baze inspirativnih dramskih tekstova za rad u školama.

Kroz autorske projekte i radionice sa đacima u Osnovnoj školi “Sveti Sava” bavi se društveno-angažovanom tematikom poput nasilja, (ne)kulture, problematikom školskog sistema, pitanjima odgovornosti i slobode, a projektom “Kulturociklin 2m” u avgustu 2020. problematizovani su i uticaji pandemijske krize na emocionalno i mentalno zdravlje dece i odraslih. Projekat je kao reprezentativan selektovan na tri onlajn festivala angažovanog pozorišta tokom novembra i decembra 2020 – Mater Terra Beograd, Angažman Fest Beograd i Pozorišni (OFF)estival Novi Sad.

Njena vizija obrazovanja su motivisani, intelektualno radoznali i emotivno pismeni mladi koji kritički promišljaju i preuzimaju ulogu moderatora i kreatora društva razvijene kulturološke pismenosti i samosvesti.

U procesu je pisanja naučno-istraživačkog rada o mogućnostima i dometima kreativne drame u obrazovanju.

Linkovi o radu

Kontakt

sandramaximovic@gmail.com

Telefon 0642910930

Spread the love