KULTUROCIKLIN END CALL

Pozorišni esej o kulturološkim on line/on stage/on ground  fenomenima – od crvenog tastera do crvene lopte.

Donoseći sintezu iskustava prvog i drugog Kulturociklina, treći, završni deo – “Kulturociklin END CALL” preispituje i sam proces i okolnosti u kojima se formirao, čime izrasta u svojevrsni pozorišni esej. Upravo, želeli smo da treći deo sadrži svojevrsnu refleksiju našeg četvorogodišnjeg bavljenja fenomenom kulture – od preispitivanja njenih najopštijih odrednica – bontona u javnom prostoru i pozorišnog bontona, preko kulture mentalnog i emocionalnog zdravlja, porodičnih i društvenih odnosa u vreme krize – do kulture virtuelnog prostora kojim smo bili okruženi poslednjih meseci.

Upravo se taj iscrpljujući, dehumanizovani onlajn prostor duže oglednuo i u samom naslovu, svedočeći osećaj zaglavljenosti u mrežama i onlajn formatima i potrebu za bliskošću i kontaktom. Crveno dugme END CALL sa Zum platforme na kojoj smo radili, preko koje smo imali čak tri onlajn festivala, zatim crveno dugme transformacije čitavog obrazovnog sistema i načina komunikacije, koju je svako od učesnika doživeo iz različite perspektive (kao nastavnik, kao učenik, kao roditelj..) uslovilo je uključivanje i kulture interneta u fundus tema koja je Kulturociklin do sada obrađivao.

Otud je u ovu završnu formu Kulturociklina inkorporirano sve kroz šta je prošao četvorogodišnji rad naše grupe – od radionica, ličnih iskustava, preko razgovora sa publikom, do prilagođavanja najrazličitijim okolnostima i formatima rada. Pritom, ono što smo sačuvali iz ranijih delova je direktno pozivanje publike na učešće u traženju novih prostora dijaloga i postavljanju novih pitanja, simboličko završavanje “sajber” poziva ali nastavljanje priče “uživo” – preskakanjem četvrtog zida kao prostora od virtuelnog preko pozorišnog do životnog (on line/on stage/on ground) – od crvenog tastera do crvene lopte. 

Ovaj završni projekat očekuju već tri festivala u maju – kruševački FEŠT, na kome će biti predstavljen kao predstava u čast nagrađenih, zatim i dva međunarodna festivala – 63. Majske igre u Bečeju i trstenički “Moravski cvetić”.

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

CAPTCHA ImageChange Image