Kulturociklin

Kulturociklin

Predstava “Kulturociklin” nastala je u decembru 2017. godine kroz saradnju tri sektora – Osnovne škole “Sveti Sava”, Kulturnog centra Kruševac i udruženja građana “Fabrika umetnosti”, a po konceptu i režiji Sandre Maksimović. Koristeći metodologiju i tehnike fizičkog, procesnog i dokumentarnog teatra, projekat je imao za cilj istraživanje tema i problema stvarnog života, razvijanje kritičkog mišljenja kod dece i mladih, razvijanje kulture stvaralačkog dijaloga i lične odgovornosti. Predstava i radionice koje su je pratile bavile su se pitanjima pada kulturoloških vrednosti i principa u svim aspektima društvenog života – od medija, škole, pozorišta, ulice i posledicama koje takav pad ima na mlade – a tokom gostovanja prikupljani su materijali koji su poslužili kao osnova istraživačkog rada o primeni i dometima kreativne drame u radu sa mladima.

Tokom svog trogodišnjeg trajanja ovaj projekat osvojio je brojne nagrade – nagradu za najbolju režiju, specijalnu nagrada za pozorišno rešavanje problema mladiha i nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu na Međunarodnom DOPS festivalu u Jagodini  (22.10.2018.), a kao primer reprezentativnog projekta prikazan je na Mater Tera festival u KC Magacin (18.11.2018.), Međunarodnoj konferenciji “Vaspitavati kulturom – Ka društvu u kom su vrednosti važne” održanoj u Ateljeu 212 (24.06.2019.), Mamutfestu u Kikindi (07.09.2019.), tribini “Daske koje znanje znače” u organizaciji Angažman festa u Domu omladine Beograd (07.11.2019.), uglednom času programa “Umetnost I dizajn” Gimnazije Kruševac (09.03.2020.) i Međunarodnom kotorskom festival pozorišta za djecu (11.07.2019.).

O predstavi su rekli:

Obrazloženje predsednika žirija Međunarodnog DOPS festivala 2018. u Jagodini, Irfana Mensura, prilikom dodele nagrade za najbolju režiju na festivalu i specijalne nagrade za pozorišno rešavanje problema mladih predstavi „Kulturociklin“:

Predstava koju je napravila zajedno sa mladim glumcima je pametna, lako se prepoznaje problem kojim se bavi i vrlo jednostavnim pozorišnim sredstvima dolazi do odličnih rešenja.

Irfan Mensur

Obrazloženje Stručnog tima festivala Mater Terra 2018, Sunčica Milosavljević, rediteljka, Marta Keler, glumica i Eldar Zubčević, glumac i muzičar:

Izuzetna vrlina ove predstave je to što su deca bila uključena u izbor i razradu teme i što su je oni prepoznali kao društveni problem o kom vredi govoriti. Artikulacije i dikcija su bili na visokom nivou, kao i veština izvođenja. Uigranost, sjajna kolektivna igra, svest o kolegama koji su na sceni i iza scena, tačnost, sve je za pohvalu i isticanje. Režija je savremena, slobodna i hrabra, kao i gluma mladih izvođača. Tekst je odličan, aktuelan, angažovan i kritičan. Predstava je imala odličan tempo i uvezanost. Zanimljiva forma kabarea koju prati brzi tempo vodvilja,a za pohvalu je i to što je suština žanra uhvaćena: sve se odvijalo brzo i dinamično, u isto vreme zabavno, ali i gorko otrežnjujuće. Zaključak stručnog tima je da su ovaj rad, posvećenost i rezultat prikazan na Festivalu za svaku pohvalu. Predstava ima visok profesionalni nivo, kao da je nastala u uslovima profesionalnog pozorišta.

Sunčica Milosavljević, Marta Keler, Eldar Zubčević

Spread the love