“KulturAgora” – otvoreni prostori kulture

KulturAgora

Polazeći od potrebe osnaživanja kulturnih navika mladih, jačanja participacije mladih u kulturnim sadržajima i formiranja raznolikih okruženja institucionalne i vaninstitucionalne scene kao mesta kreativnih susreta i razmene, Projekat “KulturAgora”, čiji je nosilac Kulturociklin, a mentor Sandra Maksimović, zamišljen je kao niz sledećih faza:

  • Definisanje tema, sadržaja, potreba mladih kroz razgovore i radionice – Koji kulturni sadržaji nedostaju mladima? Kako druge (“nepopularne”) kulturne sadržaje približiti mladima? U čemu je značaj kulturnog obrazovanja? Koja je odgovornost institucija, grupa i pojedinaca u podizanju svesti o kulturi?
  • Obuka vršnjačkih edukatora za radionice – uvod u tehnike kreativne drame: tehnike vajanja, zamrznute slike, vođena improvizacija, kreativni pokret, ali i samu promociju radionica i tribine – preduzetništo mladih
  • Radionice različitih sadržaja i prostora izvođenja – performansi na trgu, dramska čitanja lektira na pijaci, “poezija u pokretu”, zelena kultura u parku.. I formalniji tip radionica u kulturnom centru, školama, muzeju – kroz prijavu učesnika i njihovih nastavnika.. ali i stručne posete kulturnim centrima (kulturna baština)
  • Video prilozi radionica/stručnih poseta/gostovanja i njihova montaža i postavljanje na platforme kao otvaranje digitalnih prostora kulture
  • Prikupljanje materijala, iskustava, saznanja sa radionica i njihova analiza kao osnova zbornika “Ka prostorima KulturAgore”
  • Promocija Zbornika, u sklopu Festivala, poziv gostiju (mladih) I tribina/forum o primerima inspirativne prakse – mladi kao ambasadori kulture – mladi kao moderatori društva visoke kulturološke pismenosti i samosvesti.

Nastala kroz saradnju tri sektora – škole, kulturnog centra i udruženja, grupa Kulturociklin je za četiri godine svog postojanja realizovala niz društveno-angažovanih projekata na temu kulture (pozorišne, školske, mentalnog zdravlja, nasilja) umrežavajući se sa najširom institucionalnom i vanistitucionalnom scenom, postajući ambasador UNESCO organizacije za kreativnu dramu za Srbiju. Nakon svih programa, radionica, festivala i međunarodnih konferencija na kojima smo učestvovali, spremni smo za naredni korak, a to je svestrana i široka edukacija mladih kroz primere svojih reprezentativnih projekata i praksi. Naročito što je sama grupa jedinstven primer kako se neformalna, volonterska grupa mladih može uključiti u kulturno obrazovanje zajednice i ostvariti promenu.

Projekat je deo konkursa Najbolji edukatori Srbije u organizaciji Udruženja za podsticanje preduzetništva “Živojin Mišić”.

Spread the love