Najbolja predstava 4. INTEF-a

Autorka fotografije Aleksandra Pavlović Izvor INTEF

Predstavi “Paklena pomorandža” rađenoj u koprodukciji “Kulturociklin” i “KCK” na upravo završenom Internacionalnom teatarskom festivalu INTEF u Šapcu (14 – 21. avgust 2023) pripalo je čak šest nagrada, a između ostalih i Nagrada “VOŽD” za najbolju predstavu po odluci Stručnog žirija.

Autorka fotografije Aleksandra Pavlović

Prema oceni stručnog žirija INTEF-a predstavi su pripale: Nagrada „Vožd” za najbolju predstavu u omladinskoj selekciji, Specijalna nagrada za muziku, potom Nagrada „Vladislav Lalicki” za najbolji vizuelni identitet predstave. Takođe, rediteljka predstave, Sandra Maksimović dobila je Nagradu „Aleksandar Aca Ognjanović” za najbolju režiju u omladinskoj selekciji.

Predstava je, sa prosečnom ocenom 4,85, osvojila i Nagradu za najbolju predstavu po oceni publike. Jednoglasnom odlukom žirija učesnika, sastavljenog od dvanaest predstavnika, pripala joj je Nagrada za najbolju predstavu festivala.

Autorka fotografije Aleksandra Pavlović

Iz obrazloženja Stručnog žirija – Milena Božić, Tanasije Ćakić i Nikolina Vujević

“Šta da se radi, braćo moja draga” – glavno je pitanje koje četvoro mladih glumaca ove predstave postavlja sa scene, tražeći od nas da zastanemo, da se otreznimo i razbudimo, da osetimo odgovornost i zajedno sa njima potražimo odgovor. Ujednačenom igrom, savršenom tehnikom, sredstvima koja se retko vide i koriste u omladinskim grupama, savremenim pristupom pozorištu, ova trupa otvara važna pitanja. Temom nasilja, njegovih uzroka, razvitka, rasta i sveprisutnosti, ova predstava bavi se na savremen, hrabar, angažovan, smeo način, pokrećući publiku, a mladi glumci svojom igrom, uz kvalitetna rediteljska rešenja, izazivaju katarzu.

Šta da se radi, braćo moja draga – da se stvara više ovakvih predstava i da se glas daje novim, mlađim generacijama i kreativnim ljudima.”

Spread the love