Nacionalna konferencija “Kreativno obrazovanje – Spremnost za nespremnost”

Nacionalna konferencija “Kreativno obrazovanje – Spremnost za nespremnost”

Od 4. do 7. jula 2021. godine u Beogradu održana je Sedma naučno-stručna konferencija sa međunarodnim učešćem “Kreativno obrazovanje – Spremnost za nespremnost” u organizaciji Bazaart Reprezentativnog udruženja u kulturi za oblast naučno-istraživačkih i edukativnih delatnosti, Centra za dramu u edukaciji i umetnosti i Ustanove kulture “Parobrod”. Konferencija posvećena saradnji kulture i obrazovanja drugi je, “živi” deo prošlogodišnje (održane u virtuelnom prostoru usled pandemije) i zasnovana je na potrebi snažnijeg uključivanja kulture i kreativnosti u koncept obrazovanja, kako bi obrazovna iskustva kod učesnika razvila “spremnost za nespremnost”.

Tokom četiri konferencijska dana održane su brojne radionice, predstave, panel diskusije umetnika i pedagoga iz Zagreba, Ljubljane, Kragujevca, Kruševca, Niša, Beograda, Francuske, Norveške, a kao reprezentativni primer iz Kruševca predstavila se Sandra Maksimović, ispred inicijative Kulturociklin.

Radionica “Izvan K(a)lupa”, zasnovana na iskustvima i dometima projekta Kulturociklin, zainteresovanim polaznicima i polaznicama pokazala je kako primenom tehnika i metoda kreativne drame u nastavnim i vannastavnim situacijama osvešćujemo i produbljujemo tri odnosa – odnos sa sobom, odnos sa drugima i odnos sa svetom koji nas okružuje. Na taj način stičemo “spremnost za nespremnost”, a učenje dobija draž novog, stvaralačkog i kreativnog.

Bazaart

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

CAPTCHA ImageChange Image