Svetska konferencija pozorišta za decu i mlade – “Voices of Teenagers”

Fotografija – Iva Mitrović

Na Svetskoj konferenciji pozorišta za decu i mlade održanoj od 20. do 24. novembra 2023. u Novom Sadu grupa Kulturociklin uzela je učešće i kao jedan od mentora programa “Voices of Teenagers” (Sandra Maksimović) i kroz učešće četvoro članova grupe u istoimenom programu. Lara Anđelković, Iva Mitrović, Martin Tomić i Ivan Dimitrijević bili su deo selekcije šesnaestoro odabranih mladih ljudi koji su pratili programe i učestvovali u diskusijama i radionicama.

Fotografija – Iva Mitrović

Naša zemlja bila je ove godine prvi put domaćin ovogodišnje Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade, centralnog godišnjeg skupa Svetske asocijacije pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International. Konferencija se pod nazivom “PREKRETNICA” održala na više od 10 lokacija u Beogradu i Novom Sadu i obuhvatila 20 pozorišnih predstava za decu i mlade, međunarodnu konferenciju o pravima dece i mladih na kulturu, seriju predavanja i radionica na temu scenskog dizajna i novih tehnologija u pozorištu za mladu publiku, kao i niz razgovora, seminara, izložbi i instalacija o najrazličitijim izazovima i aktuelnim pitanjima izvođačkih umetnosti za decu i mlade, namenjenih kako domaćoj publici tako i stotinama kolega iz inostranstva.

Fotografija – Iva Mitrović

Poseban segment programa bio je posvećen pristupačnosti i inkluzivnosti u izvođačkim umetnostima za decu i mlade – “Voices of Teenagers”, čiji su mentori bili Sandra Maksimović i Tijana Grumić. Tokom trajanja Konferencije ovih šesnaestoro mladih ljudi, predvođeni mentorkama, imali su prilike da pogledaju performanse, učestvuju u diskusijama, promišljaju o problemima teatra za mlade i pronalaze rešenja.

Mentorke programa “Voices of Teenagers” – PREKRETNICA 23.
Fotografija – Iva Mitrović

Prekretnica je predstavljala i niz drugih predavanja, radionica, izložbi, instalacija i prezentacija na različite važne i aktuelne teme iz sveta izvođačkih umetnosti, kao i sesije posvećene umrežavanju kolega iz istih domena rada radi uspostavljanja dalje saradnje i partnerstava – savremenog plesa i neverbalnog teatra, multijezičnosti u pozorištu za mlade, istraživanja i naučnog rada, rada sa tinejdžerima, kritici, razvoju mlade publike, i drugom.

Fotografija – Iva Mitrović

https://serbia2023.assitejonline.org/news/teenagers-as-game-changers/

Spread the love