“Podjednako važni” Beogradski centar za ljudska prava

Projekat ‚‚Podjednako važni” realizuje Beogradski centar za ljudska prava zajedno sa timom eksperata/nja i edukatora/nja od avgusta 2021. godine. Projekat ima za cilj edukaciju i senzibilisanje mladih na teme (ne)jednakosti i socijalne (ne)pravde i njihovog osnaživanja za delovanje u zajednici u pravcu promocije vrednosti jednakosti i pravednosti. Tokom projekta 12 ljudi (6 iz polja formalnog, 6 iz polja neformalnog obrazovanja) stekli su nove kompetencije vođenja inovativnih dramskih radionica, i dali svoj doprinos izradi inovativnog dramskog metoda.

Razvijeni kurikulum za rad sa mladima se sastoji od seta dramskih radionica / dramskih simulacija, koje promovišu vrednosti jednakosti, solidarnosti i pravednosti. Kurikulum se sastoji od 12 radionica, koje pokrivaju 4 teme: (ne)jednak pristup zdravstvu, (ne)jednak pristup obrazovanju, rodna (ne)jednakost i socio-ekonomska (ne)jednakost. Kreirani edukativni alat u vidu dramskih simulacija uključuje učesnike i učesnice na aktivan način, kroz igranje uloga i angažovanje emocija, kritičko razmišljanje i konkretne akcije. Ovaj metod je zasnovan na tehnikama neformalnog učenja, kao i na različitim teatarskim tehnikama i metodologijama kao što je Teatar potlačenih i mnoštvo drugih dramskih tehnika
, vežbi, simulacija i igara.

Kroz mentorski program Projekta prošla je i Sandra Maksimović, umetnički voditelj grupe Kulturociklin, koja je nakon obuke kroz radionice provela desetoro mladih grupe Kulturociklin 17. 9. 2022.

Kulturociklin na radionici u sklopu projekta “Podjednako važni”

http://www.youthnow.rs/2021/11/18/projekat-podjednako-vazni/

Spread the love