PaKlena pomorandža – Kulturociklin & KcK

Premijera “Paklene pomorandže” 4. 3. 2023. KCK

Kao završni deo Kulturociklinove trilogije koja se bavi pozicijama moći u društvu, nakon predstava “Kulturociklin End Call” i “Kralj Ibi”, projekat “PaKlena pomorandža” propituje sisteme koji ugrožavaju i tlače, kao i načine na koje se protiv tih sistema može boriti – ali ovoga puta na drugačiji način – upravo kroz radionice koje su se bavile neverbalnim – telom i njegovim poKretima.

Ljudskost, individualnost i slobodna volja nasuprot mehanizmu. Shvatanje da je čovek organizam – živi pulsirajući splet organa, mišića, kože, zglobova i emocije i da jedino u istinskom prepoznavanju drugog kao takvog može činiti zajednicu koja osnažuje i menja.

Baveći se pitanjem slobode, posmatrali smo je u sprezi pojmova mehanizma (kao veštačke tvorevine/naprave/mašine – sistema društvenih kontrola i manipulacija) i organizma (kao žive, organske veze čoveka, prirode i društva). Koristeći metode teatra pokreta i plesa, istraživali smo kako osvešćivanjem svog tela i emocija, kao i odnosa prema drugom, “izaći iz matrice”.

“Demehanizacija” o kojoj govori Boal u svojim tekstovima ili potreba oslobađanja tela kojom se bavila Pina Bauš u svojim koreografijama i teorijskim radovima su istraživanja koja zajedno sa novim čitanjem “Paklene pomorandže” Entonija Bardžisa čine osnovu ove predstave. Međutim, ovaj performans iz njih i izlazi kao potreba traženja autentičnog doživljaja – sada i ovde – mladih iz grupe.

Autorski tim

Dramsko-pedagoški rad, režija i tekst  – Sandra Maksimović (po motivima knjige Entonija Bardžisa i istoimenog filma Stenlija Kjubrika)

Svetlo – Nina Nasković

Izbor muzike – Sandra Maksimović

Muzika – Marko Višnjić

Dizajn plakata – Aleksandar Marković

Igraju – Martin Tomić, Ivan Dimitrijević, Lara Anđelković, Iva Mitrović

A ja nisam mehanizam, braćo. Ja ne želim da budem mehanizam koga će navijati bes ili bog ili đavo ili društvo ili svemoćna država. U meni je živo pulsirajuće srce, mišići, zglobovi, kroz mene teče krvotok – živi krvotok, braćo, krvotok misli i želja. Ja želim. Ja sanjam. Ja.

Spread the love