Prva radionica vršnjačkih edukatora

Prva radionica vršnjačkih edukatora

Nakon obuka vršnjačkih edukatora koje su realizovane u avgustu kao prva faza projekta KulturAgora, a koje su uključivale uvođenje učesnika u niz tehnika kreativne drame – zamrznute slike, tehnike vajanja, bolna/lekovita reč, veštine komunikacije, radionice o nasilju, kulturi, vođenoj improvizaciji, kao i studijske posete kulturnim lokacijam grada, prvi par naših vršnjačkih edukatora – Jelena Vučković i Martin Tomić – imao je priliku da vodi svoju prvu samostalnu radionicu.

Radionica je realizovana 10. septembra u Osnovnoj školi “Sveti Sava” i uključila je 26 učenika odeljenja 8-1. Tema radionice bila je “Kako kulturne sadržaje približiti mladima?”. Radionica je trajala 90 minuta i uključila je faze zagrevanja i uvodnih vežbi kojima se podstiče koncentracija i pažnja, a učesnici osnažuju i grade tim, zatim debate na temu kulture, njenih vidova, sadržaja i značaja u društvu, kao i dramski prikazi istih, da bi u trećoj fazi učesnici promišljali konkretne aktivnosti kojima se može pospešiti učešće mladih u kulturnim sadržajima iz različitih perspektiva – roditelji, vršnjaci, škola, novine, gradska uprava.

Radionica se završila refleksijama o predloženim aktivnostima učesnika i obostranim zadovoljstvom učesnika i moderatora radionice. Za Jelenu i Martina je prilika da vode ovu radionicu bila naročito važna jer su se kao bivši učenici škole vratili kako bi na drugačiji način upoznali vršnjake sa projektom KulturAgora i radom grupe Kulturociklin.

Mentor radionice bila je Sandra Maksimović, umetnički voditelj Kulturociklina.

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

CAPTCHA ImageChange Image