Radionice osnaživanja mentalnog zdravlja adolescenata

Radionice osnaživanja mentalnog zdravlja adolescenata

Povodom obeležavanja Dečije nedelje i Međunarodnog dana mentalnog zdravlja predstavnici grupe Kulturociklin u saradnji sa Osnovnom školom “Sveti Sava” sproveli su niz aktivnosti.

Početak nedelje (4. oktobar) obeležilo je gostovanje Sandre Maksimović u radio-emisiji “Imam koga da pitam” (RTK) i razgovor na temu problema sa kojima se suočavaju adolescenti, kao i načinima razvijanja samopouzdanja, empatije, otvorenosti i sigurnog okruženja za razgovore i edukaciju. Pričali smo i o značaju dramskog rada i njegovoj ulozi u razvijanju kompetencija poput saradnje i komunikacije u sklopu naših projekata Skrovišta Slobodišta i KulturAgora.

6. i 7. oktobra u dogovoru sa predstavnicima učeničkog parlamenta OŠ “Sveti Sava” i članovima grupe Kulturociklin osmišljene se i isplanirane aktivnosti vršnjačke edukacije i radionice.

8. oktobra učenice i najmlađe vršnjačke edukatorke Kulturociklina Iva Bojović, Anđela Bogićević, Lara Anđelković, Iva Mitrović, Jovana Stanojlović, Andrea Kovačević i Nina Nasković, pod mentorstvom Sandre Maksimović, realizovale su niz radionica o tehnikama očuvanja mentalnog i emocionalnog zdravlja koje su obuhvatile 40 učenika osmog razreda. Radionice su se bavile i istraživanjem stavova vršnjaka o načinima suočavanja sa problemima.

Zanimljiva pitanja koja su radionice pokrenule bila su – zašto dečaci teže govore o problemima, zašto dečaci u većem broju smatraju da razgovori o emocijama “nisu kul”, zašto većina mladih smatra da ih odrasli ne razumeju i zašto je još uvek odlazak kod psihologa obeleženo stigmom?

Konstatovano je da su razgovori o problemima bitni, da je vršnjacima važno da ih odrasli uvaže i “čuju”, da je osećaj povezanosti i deljenja i razmene najbitniji u procesu rešavanja problema.

S tim u vezi, radionice su rezultirale pravljenjem “sandučeta za problem i sugestije” koje će biti postavljeno u holu škole, a pregledano na nedeljnom nivou od strane školskog psihologa i članova parlamenta.

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

CAPTCHA ImageChange Image